Niveau 1

Tijdens mijn lesvoorbereidingen in het eerste jaar ben ik bezig geweest met het overbrengen van mijn kennis aan de leerlingen. Je vraagt je altijd af wat je de kinderen wilt leren en hoe je dat wilt overbrengen. Ik merk dat ik dat best wel lastig vind bij sommige vakken, want ik moet iets wat ik al begrijp overbrengen op iemand die het nog niet snapt. Je moet dan bij het begin beginnen, en dat is lastig om te bedenken. Je moet daarom ook goed de beginsituatie in kunnen schatten.

 

Vooral bij Nederlands didactiek heb ik veel geleerd over hoe je de didactiek kan toepassen in je lessen aan kinderen. Ik ben erachter gekomen wat voor soorten strategieën kinderen kunnen hebben als het aankomt op spelling. Vaak passen ze een verkeerde strategie toe. Het is interessant om er over na te denken hoe deze kinderen dan denken als ze een verkeerde spellingsregel toepassen. Ik kan dit volgend jaar zeker gaan gebruiken op mijn stageschool.

Er zijn 4 spellingsprincipes die gehanteerd moeten worden:

  • Het fonologisch principe
  • Het morfologisch principe
  • Het etymologisch principe
  • Het syllabisch principe

 

Er zijn 4 spellingsstrategieen:

 

  • De klankclusterstrategie
  • De woorbeeldstrategie
  • De regelstrategie
  • De analogiestrategie

 

Ik heb de Nederlands didactiek toets gehaald, dus ik wist dit ook goed toe te passen.


Daarnaast hebben we rekenen didactiek gehad. Ik ben naar een paar lessen geweest. Voor de rekenen didactiek toets heb ik een 7,3 gehaald dus daar ben ik erg blij mee. Rekenen was altijd mijn sterkste vak op school, ik heb heel vaak bijles gegeven dus ik denk dat ik wel goed ben in het uitleggen van rekenen. Ook op mijn stageschool was ik altijd bezig met het uitleggen van rekenen aan individuele leerlingen. Het geeft mij heel veel zelfvoldoening als ze het na mijn uitleg wel begrijpen. Ik kan wel veel leren van hoe andere leerkrachten sommen uitleggen. Ik denk dat iedereen z’n eigen manier heeft.


Volgend semester moet ik beter met mijn stagementor overleggen wat de beginsituatie van de leerlingen is. Zo kan ik mijn stagelessen daarop voorbereiden. Ik wil haar ook weer laten weten dat ik goed kan helpen bij bijvoorbeeld het uitleggen van rekenen, want ik denk dat dat een van m’n sterkste kanten is.