Niveau 2

Dit zijn voorbeelden van onderwijsontwikkelingen die ik belangrijk vind en mijn mening erover:

 

Staking onderwijs 6 maart 2012

 

Stakingen leraren op 6 maart. Onderwijsbonden roepen op om te gaan staken in primair, voortgezet, speciaal onderwijs en mbo op 6 maart. Door staking 1700 scholen gesloten en 3000 scholen voeren actie tijdens staking in het onderwijs. Kijk welke scholen gesloten zijn op de site van AOB (Algemene Onderwijs Bond).

 

De gezamenlijke onderwijsvakbonden roepen leden werkzaam in het primair, voortgezet, speciaal onderwijs en mbo op om 6 maart te gaan staken tegen het voornemen van minister Van Bijsterveldt om 300 miljoen euro te bezuinigen op het passend onderwijs. Met deze staking doen de vakbonden een ultiem beroep op de Tweede Kamer om af te zien van de maatregelen ten aanzien van passend onderwijs.

 

Tijdens de landelijke staking onderwijs wordt op 6 maart in de Amsterdam Arena actie gevoerd. Er worden 10.000 mensen verwacht.[1]

 

Aan de hand van deze staking zijn er natuurlijk veel vragen vanuit de klas gekomen van de leerlingen. Ook op de Elisabeth-Paulusschool zijn de leerkrachten gaan staken en waren de leerlingen een dag vrij.

Toen ik dit op maandagochtend vertelde, hebben we besproken wat staken precies inhoudt. Wanneer doe je dit, wat wil je bereiken, waarvoor kun je staken? Etc. Ook heb ik uitgelegd wat bezuinigen betekent. Passend onderwijs was ook een nieuw woord, maar toen ik had uitgelegd welke kinderen bijvoorbeeld extra uitleg kregen, extra huiswerk of begeleiding, en dat daar extra leerkrachten voor nodig zijn, kregen ze een beter beeld bij het idee dat er volgend jaar misschien geen leerkrachten beschikbaar zijn om dit te kunnen doen. Dat is dus heel erg zonde.

Hierop volgend gingen we in een kring zitten en zijn we verder gaan discussiëren over hoe we dit kunnen gaan oplossen. Er kwamen oplossingen vanuit de kinderen zoals een sterk kind een zwakker kind helpen, meer samenwerken, 1 extra leerkracht om alle kinderen die extra begeleiding nodig hebben te laten helpen etc. Daarna hadden de leerlingen elk een tekening/poster gemaakt in protest tegen de bezuinigingen.

Om deze woorden te onthouden heb ik de volgende gebruikt bij woorden in de weer en op de woordenmuur gehangen: bezuinigingen, passend onderwijs, staken, protesteren.

Op deze manier heb ik de kinderen heel erg betrokken bij de maatschappelijke ontwikkelingen in het onderwijs.

 

Dit jaar was het onderwerp ‘bezuinigingen op het Passend Onderwijs’ erg actueel. Mijn stageschool was hier ook erg actief mee bezig, vandaar dat ik een recent artikel heb bijgevoegd met mijn mening hierover:

‘Passend onderwijs langer bezuinigingsvrij’



[1] https://nieuwsuit.com/2012/staking-onderwijs-6-maart-2012/