Niveau 5
Op de Elisabeth-Paulusschool wordt de ontwikkeling van het kind centraal gesteld. Daarmee richt ik erop dat het kind zich ontwikkelt tot een volwaardige deelnemer aan deze multiculturele samenleving. Om aan deze maatschappij deel te nemen dienen de kinderen de basisvaardigheden taal en rekenen te beheersen, daarom wordt er veel tijd besteed hieraan. Eigenlijk is de school een weerspiegeling van de samenleving; kinderen leren elkaar kennen, elkaars verschillen kennen en met elkaar om te gaan. Daarom zijn er 4 basisafspraken die ook in de buurt gehanteerd worden:
- iedereen hoort erbij;
- we zorgen voor elkaar;
- we zorgen voor onze omgeving;
- we beheersen ons.
Ik besteed veel aandacht aan de omgang met elkaar, die stimuleer ik op een positieve manier. Ik benoem wat ik van de kinderen wil zien in plaats van wat ze niet mogen. Daarnaast heb ik met groep 4 gewerkt aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden: in samenwerking met het schoolbuurtwerk hebben de leerlingen de SoVa training gevolgd. Het doel daarvan is dat het kind beter voor zichzelf en anderen kan opkomen. Ook heb ik in de klas les gegeven in zowel groep 7 en 4 uit de methode Leefstijl, waarbij leerlingen hun identiteit verkennen. Bovendien wordt er kennis gemaakt met diverse religies. Deze kennis is voorwaardelijk voor het ontwikkelen van respect voor elkaar.
De actualiteit komt aan de orde via het volgen van Schoolweek journaal en Nieuwsbegrip. Daarbij heb ik met de leerlingen stilgestaan bij belangrijke actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Door middel van Woorden in de Weer krijgen leerlingen wekelijks een hoeveelheid nieuwe woorden aangeboden. Dit helpt hen weer bij het beargumenteren van hun standpunten.
In de klas hebben we aan de hand van Nieuwsbegrip en het Schoolweek journaal discussies gevoerd. Hierin heb ik bijvoorbeeld een duidelijk standpunt, maar leerlingen mogen hierop ingaan. Ook laat ik wel eens zien dat ik hardop ergens aan twijfel; ik geef hardop voorbeelden van verschillende standpunten en daarmee toon ik aan dat verschillende meningen nooit goed/fout zijn, maar dat ik kritisch kijk naar mezelf.
Op een kleiner niveau van deze competentie ben ik altijd bezig met leerlingen kritisch naar hun werk te laten kijken, door vragen te stellen zoals: "weet je het zeker?", "wat vind jij?" etc.