Niveau 2
Differentiatie wil zeggen dat je als leerkracht rekening houdt met verschillen tussen leerlingen.
In jaar 2 heb ik gekeken naar hoe differentiatie werd toegepast op de stageschool in groep 7. Ik heb in een gesprek met mijn stagementor besproken hoe zij differentiatie toepast. Zij vertelde dat het beste voorbeeld van differentiatie de reken- en taallessen zijn. Er waren 3 verschillende groepen: een hoogste groep die weinig of geen instructie kreeg, de middelste groep met gewone instructie en de laagste groep met een verlengde instructie. Dit werd gebaseerd op toetsresultaten of omdat de leerling/leerkracht zelf aan kan geven dat het kind veel/weinig instructie nodig heeft naar aanleiding van de vorige lessen. Ik ben vervolgens ook af en toe een les gaan geven aan de middelste groep. Ik heb toen zelf nog niet echt met verschillende niveaus gewerkt.
Voor Nederlands hebben ik wel een afrondingsopdracht gemaakt waarbij ik verschillende lessen moest maken. Hierbij moest ik het onderwijs aanpassen aan het niveau van de leerlingen en door differentiatie in de lessen aan te bieden heb ik ook gewerkt aan deze competentie.
Afrondingsopdracht 2.1.doc (289 kB)
Daarnaast moest er in de klas rekening gehouden worden met de persoonlijkheden van de verschillende leerlingen. Zo was er bij één van de leerlingen een vorm van autisme geconstateerd, waardoor zij vaak extra aandacht vroeg en aparte taken kreeg. Ook waren er 2 leerlingen met ADHD, daar werd rekening mee gehouden door bijvoorbeeld goed gedrag extra te belonen, of slecht gedrag te negeren. In mijn leertaak heb ik daar meer onderzoek naar gedaan, zodat ik wist waar ik rekening mee moest en kon houden bij deze leerlingen.