Niveau 1
De meervoudige intelligentie theorie is in 1983 geïntroduceerd door de Amerikaanse psycholoog Howard Gardner. Intelligentie betekent volgens Gardner: de bekwaamheid om te leren, om problemen op te lossen. Dit kan volgens hem op verschillende (dus meervoudige) manieren. Dit betekent dat je op sommige manieren meer intelligent bent dan op andere. Het begrip wordt veel gebruikt binnen het onderwijs met als doel onderwijs meer adaptief en gedifferentieerd te maken. De verschillende intelligenties volgens de theorie zijn:
- verbaal/linguïstische intelligentie (woordslim)
- logisch/mathematische intelligentie (rekenslim)
- visueel/ruimtelijke intelligentie (beeldslim)
- muzikaal/ritmische intelligentie (muziekslim)
- lichamelijke/kinesthetische intelligentie (beweegslim)
- interpersoonlijke intelligentie (mensslim)
- intrapersoonlijke intelligentie (zelfslim)
- natuurgerichte intelligentie (natuurslim)
Jaar 1
In het eerste semester heb ik opgezocht wat adaptief onderwijs precies inhoudt in leertaak 2. We hebben het hier ook in de klas veel over gehad, maar ik denk dat ik meer over adaptief onderwijs heb geleerd tijdens mijn stage.
Er werd aan het begin van mijn stage al verteld dat er een paar kinderen moeite hadden met lezen en rekenen. Ik heb hen vaak individueel geholpen, omdat ze het dus echt bijna niet zelf konden. Ook waren er verschillende groepjes met het zogeheten RALFI lezen, waarbij er 2 verschillende groepen waren: de minder snelle lezers en de nog minder snelle lezers. Die laatste groep bestond maar uit 3 leerlingen en er kwam elke dag een speciale juf voor.
In mijn stagebeoordeling heeft mijn stagementor gezegd en erin beschreven dat ik goed in staat ben verschillen tussen kinderen te zien en te bespreken. Wij hadden het vaak ook hierover, over hoe je dat soms kan aanpakken. De verschillen in mijn stageklas zijn best wel groot, omdat bijna alle kinderen van verschillende culturen komen. Dit merk je vooral bij taallessen, schrijven en lezen.
In de lesvoorbereidingen en bij mijn buurtboeklessen heb ik geprobeerd om goed na te denken over de differentiatiemogelijkheden. Ik merk dat ik dit nog wel lastig vind om te doen, dus ik wil volgend jaar meer gaan kijken naar hoe je differentiatie toe kan passen in de les.
Bewijs: Leertaak 2 (semester 1.1)