Niveau 5
Bewijs: LiO-2, Presentatie profilering, Visie op onderwijs BP3, foto-15, foto-1, foto-11, foto-5, foto-17
Klassenmanagement is het scheppen van voorwaarden voor succesvol onderwijs: de leerkracht zorgt dat het in de groep goed loopt. Bij de ene leerkracht leren de kinderen met veel plezier, bij de ander gaat het er chaotisch aan toe en zijn veel kinderen meer bezig met klieren dan met leren. Van goed onderwijs kan in die laatste groep geen sprake zijn. Klassenmanagement is erop gericht de effectieve leertijd te vergroten. Veel tijd gaat namelijk verloren bij de wisseling van de les, onder meer het verplaatsen van tafels en stoelen, en het opruimen en pakken van de benodigde materialen. Goed klassenmanagement wil zeggen dat de lessen goed zijn voorbereid, de dagindeling helder is en dat de kinderen weten wat wel en niet mag en zich daar ook aan houden. Aan het begin van je stageperiode merk je al snel of je te maken hebt met een leerkracht die een goed klassenmanagement voert. De kinderen houden zich als vanzelfsprekend aan de regels en hoeven niet steeds te worden gecorrigeerd. De leerkracht maakt efficiënt gebruik van de ruimte en de tijd die hij tot zijn beschikking heeft. Er gaat weinig tijd verloren aan wachten. De kinderen zijn op een zinnige manier bezig en zijn heel zelfstandig. Ze werken op een prettige manier en zijn actief bij het onderwijs betrokken. Komen ze ergens niet uit, dan helpen ze elkaar. De leerkracht heeft zo de rust en de tijd om kinderen individueel of in een groepje aandacht te geven. In zo’n groep voelt een kind zich veilig en heeft het de rust om te leren. [1]
Een leraar is de manager van zijn klas. Hij maakt gebruik van organisatorische vaardigheden, zoals plannen, organiseren, coördineren, leidinggeven, controleren en het verzorgen van communicatie, om voorwaarden te creëren en te handhaven waardoor instructies en leeractiviteiten waardevol en succesvol zijn.
Klassenmanagement is een middel om een veilige omgeving te scheppen, waarin leerlingen actief, betrokken met plezier en succes kunnen leren en zich ontwikkelen. Lesgeven vanuit een eigen visie, op een manier die bij de leerkracht past is belangrijk voor inspirerend klassenmanagement.
Goed klassenmanagement zorgt voor een situatie waarin succesvol en opbrengstgericht onderwijs kan plaatsvinden. De leerkracht slaagt erin problemen te voorkómen. Hij heeft overzicht over de klas en kan zijn aandacht over meerdere zaken tegelijk verdelen. Bovendien is hij duidelijk, consequent en reageert hij evenwichtig.
Behoeften
In goed klassenmanagement wordt aangesloten bij de onderwijsbehoeften van de leerlingen. Leraren krijgen in hun klas te maken met leerlingen die verschillende mogelijkheden en behoeften hebben. Het onderwijs is zodanig georganiseerd dat alle leerlingen voldoende aandacht en tijd krijgen om te leren. Het is belangrijk dat leerlingen op school leren dat zijzelf verantwoordelijk zijn voor hun leerproces. Leren moeten ze zelf doen. Door hen verantwoordelijk te maken voor hun eigen leerproces en leerresultaat raken ze betrokken en gemotiveerd.
Positief
Klassenmanagement richt zich ook op het creëren van een positief werkklimaat. Door regels en afspraken te maken neemt de leerkracht vooraf beslissingen om bepaalde gebeurtenissen te voorkomen. Hiermee schept de leerkracht duidelijkheid voor zichzelf en zijn leerlingen. De leerkracht is alert en consequent, hij is in staat om bij ordeverstoringen of pogingen daartoe direct in te grijpen. Hij is dus in staat om meerdere dingen tegelijk te doen: nieuwe stof uitleggen en correctief optreden; de voortgang van de les bewaken en leerlingen individueel helpen.
Daarnaast moet de leerkracht zorgen voor een maximale actieve leertijd van de leerlingen in zijn klas en is het belangrijk dat hij lesonderbrekingen zoveel mogelijk voorkomt.
De inrichting van het klaslokaal levert een bijdrage aan het werkklimaat in de klas. Het lokaal is werk- en verblijfruimte voor ongeveer vijf uren per dag. Bij de inrichting van het klaslokaal wordt onderscheid gemaakt tussen instructie-, loop- en materiaalruimte. [2]
Om aan te geven dat ik het leerkrachtengedrag in verschillende leeftijdsgroepen kan toepassen heb ik mijn ervaringen van de verschillende stagegroepen hieronder op een rijtje gezet:
Stage jaar 1.doc (36,5 kB)
Stage jaar 2.doc (164,5 kB)
Stage semester 3.doc (33 kB)
[1] Eijkeren van, M. (2005) Pedagogisch Didactisch Begeleiden Baarn: HBuitgevers
[2] https://www.leraar24.nl/dossier/3227