Niveau 5
Ik vind het heel belangrijk dat leerlingen leren samenwerken. Wekelijks zet ik verschillende samenwerkingsvormen in. Er zijn een paar voorbeelden die ik hiervoor wil benoemen. Zo heb ik voor pedagogiek 2.2 een Grote Rekenochtend georganiseerd. Dit was zo geslaagd, dat ik dit in mijn LiO groep 4 ook heb gedaan. Uiteraard heb ik daarvoor de rekenactiviteiten aangepast op het niveau van deze leerlingen. Doordat deze leerlingen toch iets ouder waren, konden zij erg geconcentreerd blijven werken in hun groepje en was er een goede winnaarsmentaliteit aanwezig.
Ook heb ik in mijn LiO jaar nog veel gebruik gemaakt van coöperatieve werkvormen, omdat ik dat erg prettig werken vond in de bovenbouw. In groep 7 waren ze hier al aan gewend, want ik heb deze werkvormen bij deze groep in mijn derde studiejaar geïntroduceerd. In groep 4 kon ik ook sommige van deze werkvormen gebruiken, zoals ieder kind een taak geven bij een samenwerkingsopdracht. Ook gebruikte ik de T-kaarten in groep 4, met 'ziet er uit als...', 'klinkt als...'. Hiermee heb ik coöperatieve werkvormen een vast onderdeel laten worden van mijn repertoire. De meerwaarde van deze werkvormen op het interpersoonlijke vlak vind ik erg belangrijk. Leerlingen leren op respectvolle wijze met elkaar en met onderlinge verschillen omgaan. Mijn rol hierin is vaak coachend, vanaf de zijlijn. Het doel is dat leerlingen leren leren van elkaar.
Verder heb ik in mijn LiO tijd twee leerlingen gevolgd, met een reken- en taalachterstand. Met behulp van theorie en wat ik in de praktijk zag, heb ik een handelingsplan voor hen geschreven en samen met hen spelletjes gespeeld om hun vaardigheden omhoog te krijgen. Mijn bevindingen zijn terug te vinden in de onderzoeken die ik daarvoor heb gedaan. Hierin komt naar voren dat mijn contact tussen individuele leerlingen het leerproces heeft bevorderd.
Bewijs: Pedagogiek 2.2, Leertaak coöperatieve werkvormen, Onderzoek rekenachterstand, Onderzoek achterstaand taalontwikkeling