Niveau 4
De communicatie met leerlingen is een vereiste bij hun ontwikkeling. Ouders willen dat hun kind zich goed ontwikkelt op het bijpassende niveau, dus daarom dienen zij efficiënt te woord worden gestaan en goed te worden geïnformeerd. Om te leren communiceren met ouders en anderen heb ik gevraagd of ik eerst bij rapport- en oudergesprekken aanwezig mocht zijn (aan de leerkracht en de desbetreffende ouder(s)). Dit heb ik bij meerdere leerkrachten gedaan, zodat ik kon leren hoe je als leerkracht dient te communiceren en welke kennis je vooraf aan een gesprek moet hebben. Aan de hand van het boek 'Professioneel communiceren met ouders' van Tonnis Bolks heb ik kunnen observeren hoe je met behulp van de Roos van Leary verschillende gedragsvormen kunt zien en toepassen. Gedraagt iemand zich onder, dan gaat de ander bijna vanzelfsprekend boven zitten. Gaat iemand echter boven zitten, dan moet de ander naar beneden. Maar als de één zich samen gedraagt, dan gaat de ander zich ook samen gedragen. Hetzelfde geldt voor tegen-gedrag.
(Bron: https://wij-leren.nl/roos-van-leary-gedrag.php)
Bij het observeren is zowel het verbale als het non-verbale gedrag van belang. De onderstaande tabel toont de gedragingen en het zelfbeeld voor alle acht vormen van de Roos van Leary.
tabel roos van leary (bron: https://wij-leren.nl/roos-van-leary-gedrag.php)
Naast het communiceren met ouders is het ook belangrijk dat ik op een gepaste manier kan communiceren met collega's en anderen. Uiteraard heb ik in de pauzes en buiten lestijd om met collegaleerkrachten op een sociale manier gecommuniceerd, maar ook op een professionele manier. Ik heb om hulp gevraagd, om meningen, situaties uitgelegd en advies gevraagd. Ook heb ik geleerd met wat voor soort onderwerpen ik bij de directrice of IB-er terecht kon. Als ik een leerling extra begeleiding wilde geven met de juiste remediërende middelen, ging ik naar de IB-er toe, zoals bij de leerlingen die een achterstand hadden. Bij de directrice klopte ik aan als een ouder een probleem had waar we niet direct uit konden komen vlak voor of na schooltijd.
Bewijs: Onderzoek achterstand taalontwikkeling, Onderzoek rekenachterstand