Niveau 4

Het derde schooljaar heb ik stage gelopen op de Elisabeth-Paulusschool in de Spaarndammerbuurt, Amsterdam. Deze school bestaat al 120 jaar, maar er vinden altijd weer nieuwe ontwikkelingen plaats. In de schoolgids vond ik het volgende stukje tekst over de ontwikkelingen op deze school:

 

De ontwikkeling van ons onderwijs staat beschreven in het Schoolontwikkelplan (SOP). Het plan bestaat uit 5 hoofdstukken. Ieder jaar wordt gewerkt aan een aantal speerpunten. De nadruk zal daarbij liggen op de zorg voor iedere leerling en de grote aandacht voor de basisvakken taal, lezen en rekenen. In veel groepen worden de verschillen tussen de kinderen groter. Mede door het gevolg van maatregelen van het ministerie om ernaar te streven om zoveel mogelijk kinderen op de gewone basisschool te houden en niet naar het speciaal onderwijs te sturen. Door ons zorgbreedte-programma proberen wij in principe om alle kinderen binnen de school te houden. Een goed klassenmanagement is een eerste voorwaarde om deze opvang mogelijk te maken. Klassenmanagement betreft veel aspecten van het beroepsmatig handelen van de leerkracht. Sommige kinderen hebben extra uitleg nodig of herhaling van de oefenstof terwijl andere kinderen extra instructie vragen voor het maken van verdiepingsopgaven. Zelfstandig werken blijkt dan vaak een noodzaak.
Deze zelfstandigheid werkt positief naar twee kanten:
- ze komt tegemoet aan het streven naar onafhankelijkheid van de kinderen
- ze stelt de leerkracht in staat om extra bemoediging, aandacht en instructie te geven aan de kinderen die dat nodig hebben.

Via nascholing voor het hele team van de school is en zal de komende tijd aandacht worden besteed aan:-organisatie in de groep -zelfstandig werken -effectieve  instructie - dag- en weektaken -veilig leerklimaat -samenwerken.
 
Door ons toetsprogramma zullen we alle leerlingen goed kunnen blijven volgen en op die manier optimale resultaten proberen te behalen.
 
De speerpunten voor de komende jaren zijn:
- Handelingsgericht werken
- Opbrengstgericht werken
- Taal  
- Brede school

- Verhogen van ouderparticipatie[1]

 

Ik heb zelf mijn mening gevormd over een aantal onderwijsontwikkelingen, die ook zeker van toepassing zijn op de Elisabeth-Paulusschool:
Handelingsgericht werken.doc (33 kB)
Opbrengstgericht werken.doc (35 kB)
Passend onderwijs.doc (37 kB)
Van een individuele naar een groepsgerichte aanpak.doc (41 kB)
 

 

In het afgelopen jaar ben ik professioneler gaan handelen in de opbouw van mijn les. In jaar 2 heb ik in een onderzoeksgroep op mijn stageschool het directe instructiemodel onderzocht en daarmee in de praktijk geoefend. Dit werd ook beoordeeld door iemand van het Fenom (een onderwijsinstelling). In mijn leertaak staan mijn bevindingen beschreven. Ik heb gemerkt dat deze manier van instructie geven zeer effectief is en in het derde jaar heb ik eraan gewerkt dit te automatiseren.

 

Leertaak ADI.doc (1,3 MB)

 

Als schoolgebonden leertaak heb ik in jaar 3 een lessenserie biologie gemaakt. Hierbij heb ik rekening gehouden met de kerndoelen, de interesses van de leerlingen, niveauverschillen etc. Er was geen methode aanwezig in de klas, maar naar mijn mening is biologie een heel interessant en leerzaam vak om in groep 5 ook al mee te beginnen. Belangrijk is om kinderen te prikkelen; dit heb ik gedaan door middel van het inzetten van filmpjes (ICT). Daarnaast liet ik de kinderen zelf ontdekkend leren, iets wat de laatste tijd gestimuleerd wordt om toe te passen in het onderwijs.

Schoolgebonden leertaak 3.1.doc (951 kB)

 


[1] Schoolgids Elisabeth-Paulusschool

 

Maak een gratis website Webnode