Niveau 2
Ook al wilde ik liever niet meer naar een OGO stageschool, werd ik daar toch geplaatst. Ik had me er bij neergelegd en wilde er gewoon het beste van maken. Als schoolgebonden leertaak hebben Anouk Hetjes en ik samen gekeken naar hoe wij ons konden inzetten in de school die past bij het beleid. Daarom hebben wij geholpen met de opzet van een nieuw thema en hier zelf ook themalessen aan verbonden die de leerkrachten van de verschillende groepen konden gebruiken. Hiermee toon ik aan dat ik mezelf heb kunnen ontwikkelen in OGO, volgens het beleid van de school.
Bewijs: Schoolgebonden leertaak semester 2.1.doc (506,5 kB)
Door aanwezig te zijn bij vergaderingen en een ontwikkelgroep van de stageschool heb ik laten zien dat ik mij ontwikkeld heb aan de hand van het beleid van de school. Zij vinden het heel belangrijk om als leerkracht ook verder te komen in hun ontwikkeling, die ontwikkeling stopt nooit. Zij zijn geintroduceerd met het directe instructiemodel. Dit hebben wij weer door kunnen geven aan de overige collega’s van de St. Catharina. De presentatie daarvan is hieronder te vinden. Ook is het terug te vinden in mijn schoolgebonden leertaak.
Bewijs: Leertaak ADI.doc (1,3 MB)
Presentatie directe instructie.ppt (1,2 MB)
Het derde schooljaar heb ik stage gelopen op de Elisabeth-Paulusschool in de Spaarndammerbuurt, Amsterdam. Deze school bestaat al 120 jaar, maar er vinden altijd weer nieuwe ontwikkelingen plaats. In de schoolgids vond ik het volgende stukje tekst over de ontwikkelingen op deze school:
De ontwikkeling van ons onderwijs staat beschreven in het Schoolontwikkelplan (SOP). Het plan bestaat uit 5 hoofdstukken. Ieder jaar wordt gewerkt aan een aantal speerpunten. De nadruk zal daarbij liggen op de zorg voor iedere leerling en de grote aandacht voor de basisvakken taal, lezen en rekenen. In veel groepen worden de verschillen tussen de kinderen groter. Mede door het gevolg van maatregelen van het ministerie om ernaar te streven om zoveel mogelijk kinderen op de gewone basisschool te houden en niet naar het speciaal onderwijs te sturen. Door ons zorgbreedte-programma proberen wij in principe om alle kinderen binnen de school te houden. Een goed klassenmanagement is een eerste voorwaarde om deze opvang mogelijk te maken. Klassenmanagement betreft veel aspecten van het beroepsmatig handelen van de leerkracht. Sommige kinderen hebben extra uitleg nodig of herhaling van de oefenstof terwijl andere kinderen extra instructie vragen voor het maken van verdiepingsopgaven. Zelfstandig werken blijkt dan vaak een noodzaak.
Deze zelfstandigheid werkt positief naar twee kanten:
- ze komt tegemoet aan het streven naar onafhankelijkheid van de kinderen
- ze stelt de leerkracht in staat om extra bemoediging, aandacht en instructie te geven aan de kinderen die dat nodig hebben.
Via nascholing voor het hele team van de school is en zal de komende tijd aandacht worden besteed aan:-organisatie in de groep -zelfstandig werken -effectieve instructie - dag- en weektaken -veilig leerklimaat -samenwerken.
Door ons toetsprogramma zullen we alle leerlingen goed kunnen blijven volgen en op die manier optimale resultaten proberen te behalen.
De speerpunten voor de komende jaren zijn:
- Handelingsgericht werken
- Opbrengstgericht werken
- Taal
- Brede school
- Verhogen van ouderparticipatie[1]
[1] Schoolgids Elisabeth-Paulusschool, Amsterdam